14.09.2024
Geçtiğimiz günlerde, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni ile ilgili başlatılan incelemenin büyük titizlikle devam ettiğini bildiren bir açıklama yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, söz konusu açıklama sonrası kamuoyunu bilgilendirilmesi için bazı soruların cevaplanmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu, konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları söyledi:
“Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni’nde yapılan Mezuniyet Andı’na ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından; “Bahse konu ant ilk defa 29 Ocak 1999’da yönergeye (MY 56-5 (B) Harp Akademileri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’na Bağlı Her Seviyede Yapılacak Diploma ve Sancak Devir – Teslim ile Yeni Öğretim ve Eğitim Yılı Açılış Törenleri Yönergesi) eklenmiş ve mezuniyet törenlerinde uygulanmasına başlanmıştır. 29 Mart 2023’te yönergede (Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi) yapılan değişiklikle törenlerde yapılacak “Mezuniyet Andı” şimdiki halini almıştır." açıklaması yapılmıştır.
Her ne kadar Yönerge’ye 1999 yılında dahil edilse de, Mezuniyet Andı uygulamasının 1994/1995 yıllarından itibaren yapıldığı bilinmektedir.
29 Mart 2023’te Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’nde yapılan “Milli Savunma Üniversitesi Rektörü “onaylı değişiklikle törenlerde yapılacak mezuniyet andı RESMİ programdan çıkarılmış, ancak yasaklandığı veya okunmaması gerektiğine dair bir ifade hiçbir yönergede tespit edilmemiştir. Mezuniyet andı yerine zaten asker kişilerin asker olma vasfı elde etmek için ettikleri askerlik yemini eklenmiştir.
Bu çerçevede kamuoyunu bilgilendirmek için aşağıdaki soruların cevaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
1- 1994/1995 yılından itibaren 2016 ve 2017 yılları hariç, her yıl yapılan Mezuniyet Andı hangi gerekçelerle 2023 yılında RESMİ programdan çıkarılmış yerine Askerlik Yemini eklenmiştir?
3- Zaten asker vasfını kazanmadan önce içilen Askerlik Yemininin, mezuniyet yemininin yerine eklenmesi ile neden ikinci defa aynı yeminin edilmesi durumu ortaya çıkarılmıştır?
2- Yönergeler veya münferit emirlerde Mezuniyet Andının yasaklandığına ilişkin bir hüküm var mıdır? Bu konuda bir direktif verilmiş midir?
3- Eğer böyle bir yazılı veya sözlü direktif yok ise, resmi mezuniyet töreninin tamamlanmasını ve sayın Cumhurbaşkanı ile devlet protokolünün tören alanından ayrılmasını müteakip tören dışı bir faaliyet olarak yapılan ve metni 2023 yılına kadar Yönerge’de yer alan Mezuniyet Andı neden bir suç fiili gibi incelenmektedir?